Firme de exercițiu

Programul oferă cadrul practic necesar dezvoltărilor abilităților elevilor în domenii profesionale diverse. „Firma de exercițiu” reprezintă o activitate de simulare a activității unei firme reale, experiența practică fiind bazată pe nevoile reale ale pieței.

Această metodă educațională a fost introdusă în România în 2001, printr-un proiect inițiat în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est și desfășurat de Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) din România în colaborare cu Ministerul Educației și Culturii și Kulturkontakt din Austria – proiectul ECO NET. Elevii Colegiului Economic Arad beneficiază de program încă din 2004. 

Proiect inițiat în cadrul POSDRU

Titlul proiectului: Pregătirea elevilor pentru demararea și administrarea unei afaceri (ID 150380)

Principalul obiectiv al proiectului este facilitarea inserției pe piața muncii a elevilor înmatriculați în sistemul național de învățământ secundar din Regiunile NV și V, prin măsuri de sprijin și instrumente inovative, care vor contribui la creșterea gradului de ocupare și la reducerea șomajului în rândul tinerilor. Obiectivul se va realiza prin: crearea unor firme de exerciţiu, activităţi de consiliere şi orientare profesională, consultanţă antreprenorială şi managerială.

Elevii vor dobândi competenţe şi abilităţi necesare care vor creşte şansele găsirii unui prim loc de muncă atât prin angajare, cât mai ales prin auto-ocupare-demararea unei afaceri sau activităţi independente.

Târguri internaționale

Colegiul Economic la Bratislava, 2016

În 2016, luna noiembrie am fost prezenți la Târgul Internațional al Firmelor de Exercițiu organizat în capitala Slovaciei, Bratislava. Colegiul nostru a fost reprezentat de următoarele firme de exercițiu: „BDM FRAGRANCE” – coordonată de Prof. Gabriela Stoiadin, „XPRESS COFFEE” – coordonată de Prof. Mariana Stoi şi „DIVERSITY” – coordonată de Prof. Aurica Moldovan. În cadrul competiţiilor derulate, fiecare dintre cele trei firme au obţinut punctaje foarte bune, clasându-se între primele 15 locuri din concurs. Elevul Păcurar Mădălin Şerban din clasa a XI-a D, a obţinut premiul pentru cel mai reprezentativ vânzător.

Evenimentul s-a bucurat de participarea elevilor din peste 60 de firme de exerciţiu din Europa.

Colegiul Economic la Praga, 2015

În perioada 16-19 martie 2015, în orașul Praga, Cehia, a avut loc Târgul Internațional al Firmelor de Exercițiu. Colegiul Economic Arad a fost reprezentat de firmele de exercițiu „BDM FRAGRANCE”, coordonată de Prof. Gabriela Stoiadin și „XPRESS COFFEE”, coordonată de Prof. Mariana Stoi. Firma de exercițiu „BDM Fragrance”, reprezentată prin elevii: Sandu Dorin, Rediș Larisa, Neamțu Alexandra, Dema  Andreea, Năstui Roxana și Jidoi Melania, a obținut premiul al III-lea la secțiunea de concurs „Cea mai bună prezentare a firmei”.

Acest premiu atestă că, în cadrul liceului nostru, pregătirea elevilor pentru piața muncii se face la cel mai înalt nivel.

Colegiul Economic la Praga, 2014

În 2015, elevii Crețu Bogdan, Crișan Doris, Cucuruzac Elisa, Szarvas Doriana, Lăzărescu Georgian, Goia Andrei, Olariu Liviu, Moraru Alina și Tripon Raluca, însoțiți de profesorii coordonatori (Stoiadin Gabriela și Stoi Mariana), au reprezentat firmele de exercițiu în cadrul Târgului Internațional al Firmelor de Exercițiu „Antre” de la Praga.
Cele două firme de exercițiu „BDM FRAGRANCE” și „XPRESS COFFEE” au fost înscrise în evenimentul în cadrul căruia s-au organizat următoarele competiții: Stand Profsional, Cel mai bun catalog de mărfuri, Țara mea în 3 minute” – filme documentare realizate de către elevi, Prezentarea electronică a firmei de exercițiu, Cea mai bună firmă – pe baza punctajului total.

În afara concursului s-au derulat următoarele prezentări: Program cultural – în cadrul căruia elevii noștri au prezentat o suită de dansuri populare din zona Aradului; Prezentarea firmei de exercițiu – în limba engleză.