Activități social-caritabile
Do it Romania!
Let’s do it Romania, 2016
În 24 septembrie 2016, voluntarii de la Colegiul Economic Arad au strigat încă o dată „Let’s Do It, Economic! Let’s Dot It, Romania!”. Alături de mii de voluntari din toată România, aceștia au participat la strângerea de deșeuri din zone naturale puternic afectate de lipsa de interes față de protejarea naturii. Elevii au fost însoțiți de doamnele profesoare Țiu Georgeana, Odagiu Mira, Ochiș Iuliana și Stoica Ancuța. Clasamentul publicat pe site-ul oficial al proiectului arată că voluntarii din Arad au fost printre cei mai harnici, reușind să adune un număr de 6.916 saci de deșeuri.
Proiectul PEGASUS – Învățăm să protejăm natura, 2015
Proiectul Pegasus s-a derulat în Arad în perioada 26-29 septembrie 2015, fiind demarată de Asociația Cityguide, finanțată de către Ministerul Tineretului și Sportului și organizată în colaborare cu Parcul Național Lunca Mureșului. Obiectivul a fost acela de a crește gradul de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța eco-voluntariatului, dar și de a-i determina să se implice în mod activ în viața societății.
Proiectul a cuprins trei activități distincte: ecologizarea a trei areale intens frecventate de turiști, plantarea de copaci în zone cu tăieri anterioare și redactarea de scurt-metraje cu mesaje despre protejarea mediului înconjurător. Organizatorii au implicat participanții și în activități de teambuilding, ateliere ecologice și orientare în Parcul Natural Lunca Mureșului.
Proiectul Pegasus s-a bucurat de participarea a peste 100 de elevi și cadre didactice de la patru licee din oraș. Colegiul Economic Arad, a fost reprezentat de un număr de 28 de elevi însoțiți de doamna profesor Țiu Georgeana Cosmina. Reușita acestei activități de amploare a fost recunoscută ulterior de parteneri, impactul educativ asupra elevilor și direct asupra Parcului, fiind unul consistent.
Let’s Do It Romania – Învățăm să avem grijă de orașul nostru
Acțiunea „Let’s Do It, World!” a fost lansată în anul 2008 de către Estonia. Conceptul de a face curățenie în toată țara, într-o singură zi, s-a transformat în timp într-o adevărată mișcare socială, ce a cuprins întregul mapamond. În Arad, campania de colectare a deșurilor s-a bucurat de o reală popularitate. Elevii Colegiului Economic au spus „prezent” la această acțiune prin intermediul căreia voluntari de toate vârstele încearcă să transforme orașul în care locuim într-un loc mai verde și mai puțin poluat.
În cadrul celei de a patra acțiuni „Let’s Do It, Romania!”, desfășurată în septembrie 2013, 25 de elevi ai Colegiului Economic Arad, însoțiți de doamnele profesoare Odagiu Mira și Țiu Georgeana, au făcut curățenie generală într-o zonă aflată la marginea cartierului Grădiște. Locația a fost aleasă de către organizatori, iar elevii colegiului nostru au reușit să se mobilizeze într-un mod exemplar, voluntarii proveniți din rândul claselor IX-XII au tratat întreaga acțiune cu responsabilitate și seriozitate.
Campanii umanitare
Vizite la Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice
Parteneriatul de colaborare dintre Colegiul Economic Arad și Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice, localizat pe Calea Bodrogului Arad, datează din anul 2012. În fiecare an, elevii școlii noastre și beneficiarii centrului realizează, în comun, activități de socializare axate pe jocuri, teatru și muzică. Scopul acestui parteneriat este acela de a stabili o punte de legătură între generații și de a facilita comunicarea între tineri și persoanele în etate. În plus, se urmărește și dezvoltarea empatiei și toleranței în rândul adolescenților.
Ziua Recunoștinței, 2016
La sfârșitul lunii octombrie 2016, a fost organizată o amplă campanie de colectare de alimente, care au fost ulterior donate elevilor școlii aflați într-o situația financiară și materială precară. În 3 noiembrie 2017, membrii catedrei de Turism și Alimentație Publică au amenajat un imens stand cu produse alimentare care a încercat să redea cât mai fidel specificul bucătăriei românești. Timp de câteva ore, Sala Festivă a Colegiului a devenit neîncăpătoare pentru cei dornici să guste bunătăți, precum: zacuscă, gem, compot, marmeladă, dovleac copt și plăcinte cu mere sau brânză.
Campania umanitară ,,Dăruind vei dobândi”
În perioada 25 noiembrie – 04 decembrie 2013, Colegiul Economic Arad în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, Asociația Filantropia Arad, a organizat Campania umanitară „Dăruind vei dobândi”. Aceasta a avut ca obiective creșterea responsabilității sociale a elevilor prin organizarea unei campanii umanitare care să îi încurajeze să se implice în sprijinirea persoanelor vulnerabile și educarea unor trăsături pozitive de caracter și voință în rândul elevilor implicați, prin adunarea de alimente neperisabile.
Proiectul a vizat peste 100 de persoane din medii vulnerabile, printre care: 85 de persoane ce servesc zilnic o masă caldă la cantina socială „Sfântul Ierarh Nicolae” și 20 de copii de la centrul de zi „Sfânta Maria”.
Proiecte S.N.A.C
Proiect S.N.A.C. „ SĂ ÎNVĂȚĂM ÎMPREUNĂ!”, 2015-2016
„Să învățăm împreună” este un proiect care face parte din paleta largă de acțiuni de voluntariat organizate de către Strategia Națională de Acțiune Comunitară. Realizarea activităților propuse a fost posibilă ca urmare a colaborării eficiente dintre Colegiul Economic Arad, Școala Gimnazială „Ștefan Cicio Pop”, Arhiepiscopia Ortodoxă Română și Inspectoratul Școlar Județean Arad. Elevii claselor a IX-a D și a IX-a F, s-au înscris ca și voluntari în proiectul „Să învățăm împreună!”, coordonat de doamna profesoara Sirca Veronica și desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale „Ștefan Cicio Pop”.
Acest program de educație remedial-preventivă de tip „școala după școală” oferă sprijin și asistență educațională copiilor care provin din mediile predispuse la părăsirea timpurie a școlii, la marginalizarea și excluziunea școlii. Activitățile proiectate au ca scop îmbunătățirea performanțelor școlare ale eleviilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, ale celor care provin din familii dezavantajate din punct de vedere material sau monoparentale. La aceștia se mai adaugă și copiii ai căror părinți sunt decedați sau au un nivel de educație foarte scăzut. Elevii care aparțin minorităților etnice sunt încurajați să participe la acest program. Elevii din cadrul Școlii Gimnaziale „Ștefan Cicio Pop” sunt sprijiniți în efectuarea asistată a temelor, în activități de aprofundare a cunoștințelor de remediere, recuperare școlară și ameliorare a dificultăților în învățare, de remediere comportamentală și aptitudinală.
Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, am desfășurat o activitate cu elevii clasei a III-a ce a constat în realizarea de colaje cu tematică specifică sărbătorilor de iarnă. Începând cu al doilea semestru, am început să îi inițiem pe elevii de școală generală în arta dansului, învățându-i cât mai multe genuri și stiluri. Considerăm că această activitate de voluntariat este o experiență frumoasă, deoarece ne oferă posibilitatea să fim alături de alți elevi aflați în dificultate.
Alege Viața!, 2015-2016
În perioada 19 octombrie – 18 decembrie 2015, în școala noastră s-a desfășurat campania „Alege Viața”, coordonată de doamna Ana-Maria Jitea, președintele Asociației IKON. Scopul a fost acela de a ne informa cu privire la consecințele negative ale unui comportament libertin, de a ne explica cât de grave pot fi urmările unui avort și de a ne informa cu privire la mijloacele contraceptive.
Campania s-a desfășurat pe durata a aproximativ două luni, timp în care elevii școlii noastre au avut posibilitatea de a discuta și dezbate șase mari teme, și anume: Iluzie și Realitate, Sexualitatea, Dragostea, Concepția și Contracepția, Soluții. În cadrul campaniei am analizat și interpretat promovarea sexualității în mass-media, aducând argumente pro și contra.
Tot în această perioadă, a avut loc și o piesă de teatru cu tematică anti-avort, în cadrul căreia au fost implicați și elevi ai școlii noastre. Piesa a debutat la Colegiul Economic Arad, iar apoi a fost prezentată și în celelalte licee din municipiu și din județ. În urma campaniei „Alege viața!”, promovată de doamna Ana-Maria Jitea și derulată în școala noastră, am învățat lucruri noi care au ca scop formarea noastră pentru viață. Tot în cadrul campaniei, am aflat și de existența organizației „PRO VITA”, care sprijină viața, luptând împotriva avortului.
Voluntariat
Activități de voluntariat cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Profesorii și elevii instituției noastre au fost anagajați în ultimii ani școlari într-o serie de programe și proiecte educaționale a căror scop promovarea toleranței, diversității și non-discriminării. Activitățile de voluntariat îi ajută pe cei implicați să își descopere noi pasiuni și modalități de petrecere a timpului liber, oferindu-le în același timp și sentimentul împlinirii derivat dintr-o acțiune pornită din inimă.
Vizita la Centrul de primire minori de pe Strada Udrea, Municipiul Arad, ocupă un loc important în calendarul activităților extracurriculare, desfășurate în cadrul colegiului nostru cu ocazia sărbatorilor de iarnă. În anul școlar 2013-2014, această acțiune deosebit de sensibilă a fost dusă la îndeplinire de către elevii claselor a IX-a E IX-a F și XI G, coordonați de către doamnele profesoare Mihuțiu Otilia și Pălincaș Mariana. Scopul vizitei a fost acela de a împărți cadouri copiilor internați la centru, pentru ca aceștia să poată sărbători cu mai multă bucurie în suflet Nașterea Mântuitorului. Pentru elevii Colegiului Economic, activitatea a reprezentat un moment de împlinire și dezvoltare personală.
„Cred ca elevii trebuie obișnuiți cu acest tip de activități încă din primul an de liceu, deoarece perioada adolescenței este dominată de egoism și egocentrism, iar insuflarea unor valori, precum: lucrul în echipă, altruismul, prietenia și atașamentul față de cauze și oameni, devine o necesitate.”, afirmă Prof. Mihuțiu Otilia.
Activitate de Voluntariat „Of Dogs and People”, 2022
Dragostea și respectul pentru animale trebuie să fie cultivate de la cele mai fragede vârste. Din acest motiv, Colegiul Economic Arad a stabilit parteneriate de colaborare cu „Adăpostul de Câini Comunitari, Arad” și asociația non-guvernamentală „Adopții patrupezi”, din localitatea Galșa, județul Arad. Astfel, în perioada 10 – 23 februarie 2022 s-a desfășurat la nivelul Colegiului Economic campania „Of Dogs and People” al cărei scop a fost acela de a colecta hrană și pături pentru animalele găzduite în cele două instituții menționate anterior. Campania a fost inițiată de elevele Morar Briana (clasa a X-a C) și Ștruț Nicoleta (clasa a X-a B). Elevi ai claselor IX-XII s-au deplasat la cele două centre pentru a distribui sacii cu mâncare donați cu atâta generozitate de elevii școlii.