Activități cultural-artistice
Ziua Francofoniei
Indiferent de distanţa ce separă cele două spaţii socio-culturale, interesul, simpatia, ataşamentul şi chiar dragostea românilor pentru limba franceză, francezi şi Franţa nu au scăzut, ci s-au menţinut generând astfel francofonia (cunoaşterea şi practicarea limbii franceze). Limba franceză este simultan un excelent mijloc de facilitare a schimburilor culturale, ştiinţifice şi tehnice; o prestigioasă limbă literară; o riguroasă limbă filosofică şi ştiinţifică precum şi limba în care au fost realizate şi descrise numeroase şi importante descoperiri, invenţii şi aplicaţii tehnice; o limbă internaţională şi oficială a diplomaţiei. Este folosită de aproximativ 220 de milioane de vorbitori, ocupând locul 6 în lume. Este a patra limbă ca folosire pe Internet.
Românii au un avantaj în învăţarea limbii franceze, date fiind rădăcinile latine comune, precum şi o multitudine de cuvinte împrumutate din limba franceză. Din 1993, România face parte din „La Francophonie”, o organizaţie internaţională a ţărilor afilitate cu limba sau cultura franceză. În România, limba franceză este înţeleasă de aproximativ 25% din populaţie. România a fost prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a găzduit un „Sommet al Francofoniei” (al XI-lea Sommet al Francofoniei din Bucureşti, septembrie 2006).
Elevii Colegiului Economic au participat la mai multe concursuri și proiecte francofone printre care: „Les couleurs de la francophonie”, „Şi eu sunt francofon”, „Je parle français”, „Le français est…”, „Mes loisirs, mes passions”, „Dis-moi dix mots” organizate de Institutul Francez din România, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni și de către alte licee din ţară care au ca și scop promovarea limbii franceze (prin desene sugestive, eseuri, prezentări a unor ţări francofone, interpretări în limba franceză a unor cântece).
Elevul Tăședan Florin va reprezenta Colegiul Economic la Olimpiada Naţională de Limba Franceză de la Craiova, 2022.
EcoChallenge
EcoChallenge este un concurs de cultură generală, devenit deja tradiție în cadrul Colegiului Economic Arad. Acesta are loc în 5 octombrie și marchează Ziua Mondială a Educație, mapamondul serbându-și astfel dascălii. În acest mod, este recunoscut meritul lor la formarea culturii, valorilor și moralei societății. Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită pentru prima dată de UNESCO în 1994. Doamna profesor Dănilă Dorina (consilier educativ) și reprezentații Consiliului Școlar al Elevilor punctează anual acest eveniment deosebit de important pentru mediul educațional.
Evenimentul reunește, în Sala Festivă, elevii tuturor claselor IX-XII pentru a-și pune în evidență cunoștințele însușite de-a lungul timpului. Concursul propune două categorii: una pentru elevii claselor IX-X și una pentru elevii claselor XI-XII. Fiecare elev primește o fișă cu 15 întrebări din diverse domenii (Istorie, Literatură, Sport, Geografie, Matematică, Chimie, etc.) și are la dispoziție 30 de minute pentru a găsi răspunsurile corecte.
La fiecare ediție, fișele au fost corectate de către organizatorii concursului, iar competiția a fost mereu una strânsă, juriul fiind nevoit să recurgă și la întrebările de baraj pentru a face departajarea concurenților.
Balul Bobocilor
Un alt eveniment organizat anual este „Balul Bobocilor” care aduce împreună elevi, părinți, prieteni, colegi și profesori. Acesta este planificat de către elevi cu ajutorul și îndrumarea cadrelor dicactice, iar alegerea temei este mereu o provocare primită cu entuziasm.
Ca exemplu al creativității organizatorilor este tematica balului organizat în 2016, „Școala de ieri și de azi”. Evenimentul a avut loc în 14 noiembrie, în cadrul Expo Arad. Balul a fost organizat de elevii claselor a XI-a, coordonați de doamna consilier educativ Dorina Dănilă, Brosovszki Olivia, Sirca Veronica și diriginții claselor a IX-a și a XI-a. Cele zece perechi de boboci au avut de înfruntat probe de dans, întrebări de cultură generală și de logică, dar și amuzantele probe surpriză, care le-au testat îndemânarea și simțul umorului.
Spectacolul a fost completat de membrii ansamblului „Busuiocul”, care au executat o suită de dansuri populare românești, de echipa de majorete a școlii, de interpretări solo a unor faimoase melodii din repertoriul internațional, de momente de gimnastică ritmică și dans de societate.
Elevii și profesorii Liceului ,,Jean Piaget” din Neuchatel (Elveția) au fost și în acest an alături de noi. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai diverselor instituții arădene precum: ISJ Arad, Camera de Comerț Arad, UVVG, UAV, Selgros Cash and Carry, Asociația Educațio și Centrul de Voluntariat Arad. La final juriul a deliberat și ales câștigătorii, iar Miss și Mister Boboc au fost răsplătiți pentru eforturile lor cu ceasuri elvețiene oferite de reprezentanții liceului din Neucahtel. Toți participanții au primit diplome și premii din partea sponsorilor.
Dragobete
În fiecare an, elevii Colegiului Economic Arad întâmpină sărbătoarea de Dragobete cu dans, cântec și multă voie bună, serbându-l pe acest „cupidon” autohton, mesager al începutului de primăvară.
Cea de-a doua ediție a acțiunii „Românii iubesc de Dragobete” a fost organizată de Consiliul Școlar al Elevilor (profesori coordoantori: Dorina Dănilă și Raluca Balaș) în colaborare cu doamna profesoară Cosmina Georgeana Țiu și catedra de limba română (doamnele profesoare Iuliana Radu, Zoea Rotaru și Felicia Barbura).
În prima parte a zilei Cupidon a „zburat” de la o clasă la alta pentru a distribui drago-felicitările (inimioare din hârtie colorată, conținând diverse mesaje). Fiecare elev al liceului a putut trimite celor pe care îi apreciază drago-felicitări în diverse culori, fiecare având propria semnificație: roșu-iubire, roz-prietenie, mov-spirit comunitar și portocaliu pentru cei mai amuzanți.
În Sala Festivă, elevii claselor IX-XI au participat la prezentări și concursuri având drept temă această sărbătoare tradițională românească. Elevii clasei a XI-a C au pregătit o serie de prezentări Power Point, prin intermediul cărora au oferit celor prezenții în sală, informații inedite despre modul în care era întâmpinată primăvara la sat, cu mult timp în urmă. Evenimentul a inclus: concursuri de testare a cunoștințelor elevilor cu privire la datinile și mitologia românească, prezentarea unor propuneri creative de promovare a acestei sărbători, recitaluri de poezie din repertoriul național, a căror temă principală a fost iubirea.
8 martie
Venirea primăverii aduce cu sine, pe lângă primii boboci de flori, și ziua de 8 martie în care omagiem femeia în diverse ipostaze.
În fiecare an, elevii colegiului pregătesc o acțiune dedicată Zilei Internaționale a Femeii, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice. Serbarea prin care se marchează ziua de 8 martie include prezentări creative legate de istoricul zilei și momente artistice, cuprinzând poezii în limbile română, engleză și germană dedicate femeii.
Crăciun (Târg Crăciun + Serbare)
Crăciunul este o festivitate pe care elevii o serbează prin organizarea de concerte de colinde, târguri cu obiecte de sezon sau alte activități artistice.
În 2016, în Sala Festivă a Colegiului Economic Arad, a avut loc un deosebit concert de colinde tradiționale românești, menit să le aducă aminte celor prezenți de valori reale ale sărbătorilor de iarnă. Elevii din diferite clase ale Colegiului au cântat alături de corul elevilor de la Semninarul Teologic Ortodox din Arad. Timp de o oră și jumătate audiența, formată din profesori și elevi, a avut plăcerea de a trăi un pic mai altfel sărbătoarea Crăciunului. La final, Moș Crăciun a împărțit mici daruri celor care și-au rupt din timpul lor pentru a aduce un mesaj de pace, calm și bună înțelegere. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor Sirca Veronica.
Un alt eveniment inedit organizat în 2016 a fost EcoTârgul de Crăciun. Activitatea s-a numit „Daruri de Crăciun”, iar în cadrul târgului a fost expusă o serie de produse handmade: decorațiuni și ornamente de sezon, felicitări, bijuterii și accesorii. Elevii claselor IX-X (inclusiv clasele de la școala profesională) împreună cu diriginții au amenajat standurile. Într-o atmosferă de sărbătoare, profesorii și elevii școlii au vizitat târgul. Invitații speciali au fost elevii Colegiului Particular „Vasile Goldiș” Arad. În același timp s-a desfășurat și o colorată expoziție de felicitări handmade, având drept tematică principală sărbătorile de iarnă. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor Țiu Georgeana Cosmina.
Satul European
În 2014, elevii școlilor și liceelor arădene au amenajat, pe platoul din fața primăriei Municipiului Arad, un veritabil „Sat European”. Acesta a cuprins o serie de standuri ce au prezentat aspecte din cultura și tradițiile țărilor localizate pe „bătrânul continent”. Elevii Colegiului Economic Arad au ales să prezinte Italia într-un mod cu totul original, în cadrul celei de a 5-a ediții a acestei manifestări specifice spațiului cultural arădean.
Astfel, standul colegiului nostru a oferit vizitatorilor informații interesante cu privire la istoria, geografia, cultura și civilizația faimoasei peninsule. Planșele, fotografiile, picturile și colajele au reușit să surprindă adevăratul spirit italian. Cei interesați de „il bel paese” au putut să deguste și preparatele specifice bucătăriei italiene, precum „Pizza Margherita” sau „Parmigiano-Reggiano”.
Sloganul nostru a fost: „Italia-dove la storia e il paesaggio sono inseparabili”. Echipa Colegiului Economic Arad a fost coordonată de doamnele profesoare: Dănilă Dorina, Țiu Cosmina Georgiana și Balaș Raluca. Colajele au fost realizate în colaborare cu elevii clasei a patra, din cadrul Centrului pentru educație incluzivă, Arad.
Junior Achievement
Junior Achievement (J.A.) implementează în școlile din întreaga lume diverse programe de educație economică, antreprenorială, financiară și de orientare profesională. Datorită J.A., elevii dobândesc nu doar competențe esențiale pentru carieră, dar și experiențe unice, precum și oportunitatea de a participa la concursuri internaționale aflate sub egida J.A.
În cadrul programelor derulate de această adevărată rețea educațională mondială, accentul cade pe activitățile de tip „learning by doing” desfășurate în cadrul școlilor și pe interacțiunea cu voluntari din comunitatea de afaceri. În România, programele J.A. sunt implementate în peste 1000 de școli, în baza parteneriatului cu Ministerul Educației și datorită susținerii financiare primită de la comunitățile locale de afaceri. Fabricile din Ploiești și Timișoara și-au deschis porțile pentru elevii și studenții interesați de procesul de fabricație a băuturilor non-alcoolice produse în fabricile Coca-Cola Hellenic și cum se derulează o zi de lucru a unui angajat Coca-Cola.
Elevii Colegiului Economic au participat la această activitate inedită, având astfel șansa de a observa în direct modul în care este produsă faimoasa băutură răcoritoare americană în România și ce se ascunde în spatele bine-cunoscutei etichete roșii. Mai mulți elevi ai claselor IX-XI au beneficiat de un tur de 90 de minute, în interiorul fabricii Coca-Cola Timișoara. Astfel, elevii liceului nostru au putut să constate că sistemul de producție al popularei băuturi carbogazoase nu este unul foarte complicat. Apa și ingredientele Coca-Cola fac sucul. Acesta circulă prin instalație până la linia de îmbuteliere. PET-urile se produc în fabrică prin termoformare. Sticlele sunt spălate, igienizate și umplute cu suc. Apoi se pune capacul și eticheta. La final produsele se ambalează, se pun pe palet, se înfoliază și sunt duse în depozit.